måndag 16 januari 2012

Krångel

Naturligtvis måste man få sin beskärda del av krångel. Det fick vi med firman som skulle lägga våtrumsmatta på golv och väggar i tvättstugan, efter det att gamla panna togs ut. De hade 1 vecka och 4 dagar på sig att riva gamla mattor och sätta upp nya. Här var det ingenting som föll på plats. De första 7 dagarna fick vi inte ens kontakt med dem. Då vi, på grund av brist på vatten och värme, var borta under den här tiden, var det grannar som tagit över vår roll i dramat.
Vi hade beställt en matta till golvet som såg ut som notat trädäck. I ett avlångt rum läggs mönstret längs med så det kommer till sin rätt. De hade lagt mattan så det såg ut som en tändsticksask. Ursäkten var att vi inte kommit överens om annorlunda. Vi har varit i kontakt med tre olika firmor efter detta och samtliga har den policyn att aldrig lägga mattan på fel ledd om inget annat sägs.
Men det var inte det enda. Mattan räcker två meter upp på väggen. Sedan sätts en skarvbit med bord på resterande bit. Den biten var inte ens fastlimmad mot den andra tapeten. Dörren ut hade fått karmen sönderskuren, då de måste skurit av mattan mot dörren. Eluttagen var inte framskurna. Runt kontakterna räckte inte mattan fram. Det var inte svetsat mellan rören i golvet. Bubblor stora som kastruller på väggarna. Det fattades en kil matta på upp till tre centimeter mot dörren. Det farligaste var flikar med matta som hade vikits in i elskåpet över sladdarna. Det var spackel och klister på nymålade lister och dörrar. Som en besiktningsman sade; De måste varit onyktra! Det stora problemet var att nya panna var satt på plats och inkopplad.
Krånglet under de nästföljande två månaderna vill jag bara glömma. Inget kunde åtgärdas utan att pannan flyttades ut, med allt som det tillför. Golvfirman ville inte ens erkänna något större fel.
Summan av detta är att aldrig lämna hemmet under tiden ett hantverksarbete blir gjort. Om du så ska leva stenåldersliv. Inför arbetet med vårt SPA ska jag ha många och långa överläggningar med den firma som jag släpper in.

Bergvärme

Hos oss borrade Sveborr. Det var ett helentrepenad med firman som satte in värmepumpen. De hade mycket att göra och informerade oss om att arbetet kunde förskjutas i upp till två veckor. Det var skönt att de sade till långt innan då vi kunde planera andra arbetsuppgifter under tiden. De kom när de sagt de skulle komma och tog sig fram med maskinerna där vi hade markerat att de skulle åka. De stötte på smärre komplikationer under borrandet, men det var kalkylerat med, så tidberäkningarna hölls. Då vi är trädgårdsintresserade var det viktigt för oss att inte för mycket blev förstört och att deras efterarbete var väl utfört. Så blev också fallet. Skönt med firmor som levererar!   

Påbörjan

Då är det påbörjat. Vårt SPA-bygge. Vi har bytt ut elpannan mot en ny som kan försörja de ytterligare 50 kvadrat som ska byggas till och användas som SPA. Vi har samtidigt borrat för bergsvärme. Pannan, eller värmepump, som vi valde heter IVT Greenline HT Plus E9. Den kan producera 65-gradigt vatten med hjälp av enbart kompressorn. Det innebär att den värmer mer varmvatten till dusch och bad, samt ger varmare vatten till elementen. Den har också 3 decibel lägre ljudnivå än motsvarande kompressorer. Det blev EKV,
som efter rekommendation fick uppdraget att utföra arbetet. Det var en positiv upplevelse att köpa deras tjänster. Alla avtal och tider hölls. Arbetet blev snyggt utfört. De hjälpte oss till och med när vi fick problem mer golvfirman som skulle göra golv och väggar i tvättstugan. Ett ämne som jag återkommer till. Redan nu efter 2 månader skiljer det drastiskt på elräkningen, även om den stränga kylan från förra året inte infunnit sig. Tack EKV med medarbetarna Anders och Johan!