söndag 20 mars 2011

Belysningens fem (5) typer


Såg ett inredningsprogram där de tog upp belysning. Det finns fem typer av belysning.
1.Allmän belysning, den vanliga taklampan är ett exempel.
2.Arbetsbelysning, för läsning och matlagning m.m.
3.Förstärkningsbelysning, som är en accentbelysning. Att visa på någonting.
4.Dekorationsbelysning, som bidrar till helheten. T.ex. färgat ljus.
5.Stämningsljus. Ingen effekt mer än ljuset själv.

En pionjär inom ljusdesign är ljusarkitekten, Kai Piippo. Han har företaget Ljusarkitektur. Han säger att vi nordbor lever under extrema ljusförhållanden och har många månader under året då vi är beroende av belysning. Eftersom glödlamporna är på väg bort är det viktigt att ljuset planeras, då den nya sortens belysning inte har riktigt samma egenskaper som glödlamporna och då är det att i ännu högre grad använda ljuset på rätt sätt. Viktiga frågor är; vad behöver vi för ljus?; var placeras det bäst?; hur styr vi ljuset? Här kommer några tips från honom.

- Planera din ljussättning. Vilket ljus behövs och var placeras det bäst?
- Använd styrsystem. Flexibilitet ska vara ett ledord när du planerar din ljussättning. Exempelvis en dimmer gör att du kan variera din belysning till olika ändamål i ett och samma rum.
- Tänk nytt och våga mer. Belysning ovanpå garderober och hyllor eller under sängar och bord för indirekt ljus kan ge ett väldigt behagligt ljus. Ta bort downlights riktade mot golv! Ljussatta väggar är oerhört mycket behagligare.
- Köp alltid på öppet köp eller låna hem när du köper ny belysning. Man kan aldrig veta vilken effekt belysningen får innan man provar den på plats. Titta på färdåtergivningen genom att lysa på handen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar